Wat is sproeien precies en wat is het verschil met naast de bak plassen?
De feiten op een rij:
Zowel gecastreerde als ongecastreerde katten kunnen sproeien, maar ongecastreerde katers zullen eerder sproeien om andere katten aan te trekken. Een gecastreerde kat(er) sproeit gelukkig minder urine!
Ook poezen kunnen sproeien!
Sproeien gebeurt vaak verticaal, dus omhoog tegen een muur of object aan. De kat blijft staan en trappelt met zijn achterpoten en zijn staart schokt (dit is heel goed te zien op de video bij deze post) en dan sproeit hij. De hoeveelheid urine is vaak kleiner dan de hoeveelheid urine bij een gewone plas beweging. Een kat die naast de bak plast gaat meestal erbij zitten en je ziet hem ook niet staan trappelen op zijn tenen!
Weet je nu zeker dat jouw kat sproeit en niet gewoon plast, dan kan je verder gaan kijken naar de locatie en de oorzaak van het sproeien:
Locatie: sproei plekken zie je vaak terug in de buurt van een deur of een raam maar ook op bijvoorbeeld bedden of achter banken wordt er gesproeid. De locatie zegt alles over de reden waarom de kat sproeit en later in deze week vertel ik meer over hoe je dit kan oplossen.
Functie van het sproeien: Buiten sproeiende katten geven hiermee aan dat het hun territorium is, dit is dan ook geen gedragsprobleem. Binnen zullen katten normaal gesproken hun territorium niet hoeven te markeren door te sproeien. Sproeit jouw kat wel in huis? Dan geeft hij hiermee iets aan: hij voelt zich niet veilig in huis. Hij ervaart stress!
Kijk dus goed naar de locatie om de oorzaak van deze stress te vinden!
Ligt de oorzaak buitenshuis: Sproeit jouw kat binnen in de buurt van de deur naar buiten, tegen het kattenluikje of op een plek waar ze andere katten (buiten) kunnen zien? Dan komt de oorzaak van buiten, dat kunnen bijv andere katten op straat of in de tuin zijn maar ook harde geluiden buiten (een verbouwing in de buurt) kunnen leiden tot sproeien op deze plekken.
òf
Ligt de oorzaak binnenshuis: Sproeit jouw kat op jouw (logeer)bed of tegen kasten of tegen de bank? De oorzaak is dan in huis te vinden, bijv de relatie met andere katten in huis maar ook de komst van een nieuwe huisgenoot (een nieuwe partner of een baby) kan leiden tot stress waardoor de kat gaat sproeien om zich zekerder te voelen in zijn eigen omgeving.
òf
Ligt de oorzaak aan de nieuwe situatie in huis: Je hebt net jouw huis verbouwd en alles is fris en schoon, nieuwe gordijnen, het tapijt is gereinigd en je hebt allemaal nieuwe meubels. Heerlijk toch? Nou niet voor jouw kat! Hij is zijn eigen geur kwijt en voelt zich niet prettig. Door te sproeien markeert hij weer zijn eigen huis en zorgt ervoor dat hij zich weer veilig voelt.
Ben je er al achter wat bij jouw kat de oorzaak is van het sproeien?