Een bange kat in huis, wat kan je doen om jouw kat te helpen?


Heb je een bange kat thuis of denk je er over na een kat te adopteren die bang is? Help jouw kat te ontspannen om te kunnen gaan genieten van het leven bij jou!

Er zijn veel oorzaken te noemen die ervoor kunnen zorgen dat een kat bang is of wordt, vaak is het een combinatie van de hieronder genoemde redenen. Natuurlijk speelt ook het karakter van een kat (elke kat is anders) mee.

* Gebrek aan socialisatie als kitten (een kitten dat te vroeg (onder de 12 weken) uit het nest is gehaald)

* Pijn of ziekte

* Slechte ervaringen met mensen 

* Stressvolle leefomstandigheden (te veel katten of honden in huis, drukke kinderen, slechte omstandigheden, veel spanning in huis, niet genoeg plekjes om zich terug te trekken , gebrek aan voeding en aandacht)

* Een verhuizing naar een onbekende omgeving of een verandering in het gezin (nieuwe eigenaar, overlijden, scheiding, nieuwe baby, etc.)

Gelukkig kun je heel veel doen om jouw kat te helpen, ik geef hieronder enkele ideeën om als meer veiligheid te creëren in huis voor jouw angstige kat, de basis voor elke angstige kat! 

Verstopplekjes

Een angstige kat voelt zich veiliger als hij weet dat hij niet gezien kan worden. In elke kamer waar hij komt zouden er verstopplekken voor hem moeten zijn. Als je je kat wilt aanmoedigen om onder het bed vandaan te komen, kan je in de buurt van het bed knusse veilige schuilplaatsen voor hem neerzetten. Denk aan ronde mandjes met een hoge zijkant of een mandje in de vorm van een holletje.

Je kan ook schuilplaatsen maken met kartonnen dozen. Leg de doos op zijn kant en hang een zij flap naar beneden zodat de opening gedeeltelijk wordt afgedekt. Leg een handdoek of kattenmandje in de doos.

Het belangrijkste is dat de kat weet dat hij niet van achteren benaderd kan worden!

Een krabpaal of meubel is voor een kat een geweldig meubelstuk om in te klimmen of zijn nagels aan te scherpen. Maar als een kat bang is, is het belangrijk dat de krabpaal een huisje of een hoge ligplek heeft!

De meeste angstige katten houden er van om op een open hoge plek te liggen, zodat ze een soort van uitkijktoren hebben. Zo houden ze overzicht en hebben de tijd om weg te duiken als er iemand (gevaar!) nadert. Nog een voordeel van hoog zitten is dat er nooit een kat of mens zomaar van achteren op kan duiken.

Communiceer op het tempo van de kat

Neem de tijd: Als je denkt dat je je kat kunt helpen om over zijn angst heen te komen door hem met “geweld” in je armen te houden of te dwingen bij je te komen, dan heb je het mis. Het enige wat er zal gebeuren is dat jij het proces van het opbouwen van vertrouwen ernstig vertraagt en de kat wordt alleen maar banger van jou!

Bied een keuze: Wat een bange kat nodig heeft, is keuze. Als hij weet dat hij de keuze heeft om dichtbij te komen en dingen te bekijken of met je in contact te komen, dan zal hij zich meer kunnen ontspannen. Een kat die voelt dat hij geen keus heeft, voelt zich altijd in een hoek gedreven en zal op zoek gaan naar de snelste manier om te vluchten!

Beloon! 

Houd altijd iets bij de hand (een kattensnoepje) en wanneer de kat zelfs maar de kleinste positieve stap zet, beloon hem dan met zijn favoriete snoepje. Je kunt belonen voor elk gedrag dat je weer zou willen zien, zoals wanneer de kat door de kamer loopt of een klein stukje onder het bed vandaan komt.

Als je angstige kat het snoepje niet uit je hand wil aannemen, gooi het dan voorzichtig dichter naar hem toe. Als de traktatie uit natvoer bestaat, plaats dan een beetje op een lange lepel om afstand te houden tussen jou en de kat. Bij erg angstige katten kan je een eierlepel op een langere stok plakken met tape zodat je in alle rust zonder stress het lekkers aan kan geven!

Speeltijd

Gebruik een speelhengel om je angstige kat aan te moedigen om te spelen. De lengte van de hengel zorgt voor een afstand tussen jou en de kat, zodat hij in zijn comfortzone kan blijven. Als jouw kat het prettiger vindt om zich onder het bed of achter een stoel te verstoppen, kun je nog steeds speelmogelijkheden bieden met de hengel. De beweging die je maakt, mag echter niet druk of overdreven snel zijn. Een bange kat wil het speeltje niet als een tegenstander of als gevaar zien. Beweeg rustig en biedt jouw kat de mogelijkheid om op zijn prooi (de hengel veren) te jagen en de prooi te vangen.

De route naar de bronnen, alles wat een kat minimaal nodig heeft 

Als je wil dat jouw kat zich op zijn gemak voelt wanneer hij onder het bed vandaan komt, maak dan veilige paden naar zijn bronnen zoals de kattenbak, de krabpaal en zijn eet en drink bakjes. Als hij zich op de route naar die plekken toe niet veilig voelt, zul je hem overdag nooit zien, want hij zal alleen gaan bewegen richting zijn eten of de kattenbak als iedereen slaapt en dat is vaak midden in de nacht. Zet de bronnen ook niet te ver weg zodat de kat niet door het huis hoeft te lopen om ze te bereiken. Je kunt onderweg zelfs kleine tunneltjes maken zodat jouw kat zich kan verbergen. Je kan hiervoor kant en klare tunnels gebruiken (verkrijgbaar bij de plaatselijke dierenwinkel en online) of je kan je eigen tunnels maken door verschillende papieren zakken aan elkaar te plakken. Je kunt natuurlijk ook dozen gebruiken.

Lichaamstaal

Observeer en respecteer de lichaamstaal van een angstige kat! Een factor die bijdraagt ​​aan zijn angstige gedrag kan zijn dat zijn communicatiesignalen niet werden gezien en gerespecteerd. Als de lichaamstaal van je kat zegt: “Kom alsjeblieft niet dichterbij” en je blijft naar hem toe bewegen, dan zal hij snel leren te vluchten.

Omgevingsverrijking

Naast de verstopplekken, het krabmeubel en de speeltijd die eerder zijn genoemd, is ook het prikkelen van de nieuwsgierigheid naar de omgeving een belangrijke factor om aan te denken. Creëer een interessante omgeving!
Zet een voerpuzzel neer in de buurt van jouw kat en leg klein speelgoed neer op de grond (muisje, propje, balletje). Dit zal jouw kat mede helpen om een ​​positieve associatie met zijn omgeving te krijgen .

De allerbelangrijkste tip die ik kan geven: rust en geduld! 2 stapjes vooruit, 1 stapje terug is heel normaal in dit proces. Neem de tijd en geniet van alle positieve momenten!